Sosyal Medya

Coğrafyamız

EsedÂ’in iÅŸi bitti!

Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Suriye’de bir geleceği olmayan rejim lideri Esed’i Rusların da kurtaramayacağını vurgularken ülkeye asker göndermeye hazır olduklarını yineledi. ABD’nin eski Şam elçisi Robert Ford ise Rusların tüm savaşçılara saldırması nedeniyle bir ateşkesin çok zor olduğunu savundu.



Washington'un meydanı boÅŸ bırakması yüzünden Rusya'nın hava saldırıları eÅŸliÄŸinde ilerleyen BeÅŸar Esed rejimini tehdit eden Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Esed'in Suriye'deki geleceÄŸi için “Bence zayıf ve iÅŸi bitti” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine konuÅŸan Cübeyr, Esed'in Suriye'de artık bir geleceÄŸi olmadığını söyleyerek, “Belki üç ay, belki 6 ay hatta 3 yıl sürer ama Esed artık Suriye'de herhangi bir sorumluluÄŸa sahip olamaz” dedi. Cübeyr, “Esed daha önce Ä°ran'ı yardıma çağırdı, Pakistan ve Irak'tan Åžii milisleri, Hizbullah'ı çağırdı ama beyhude. Åžimdi Rusları çağırdılar, ama onlar da Esed'i kurtaramayacaklar” diyerek, Suriye halkının Esed'i devirme kararlılığının Rus hava saldırıları ve ülkedeki kıyıma raÄŸmen kırılmadığını kaydetti. Suudi Bakan, “EÄŸer koalisyon IŞİD'le savaÅŸmak için Suriye'ye özel kuvvet gönderme kararı alırsa Suudi Arabistan buna katılmak için hazır” ifadelerini kullandı. Rusya, Ä°ran ve Hizbullah'ın desteÄŸiyle Suriye'de direniÅŸi kırmaya çalışan rejim lideri BeÅŸar Esed'in tüm ülkeyi geri alma sözlerine ABD sert tepki verdi.

ESED KANDIRILMIÅž
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fransız haber ajansı AFP'ye konuÅŸan Esed'in kandırılmış olduÄŸunu belirterek, “Esed, Suriye'de sorunun askeri yolla çözüleceÄŸini düşünüyorsa, gerçekleri görmüyor. Suriye rejimi savaÅŸmayı sürdürürse, daha çok kan akar, daha çok sıkıntı ortaya çıkar. Karşı tarafların daha da sert pozisyonlar almasına yol açar” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Esed, AFP'ye verdiÄŸi demeçte, “Tüm ülkeyi geri almaya kararlı olduÄŸu, ordusunun bunu tereddütsüz deneyeceÄŸi, ancak bölgesel aktörlerin iÅŸin içinde olması nedeniyle bunun zaman alacağı ve ağır bir bedeli olacağı” iddiasında bulunmuÅŸtu.

SURİYE PARÇALANABİLİR
ABD'nin eski Åžam Büyükelçisi Robert Ford, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Münih toplantısından çıkan ÅŸiddetin durdurulması ve kuÅŸatmaların sonlandırılmasını içeren anlaÅŸmanın uygulanabilirliÄŸinin “çok zor” olduÄŸunu ve arzu edilen sonucu veremeyebileceÄŸini söyledi. Ford, “Çünkü Esed teröristlerle savaÅŸmayı durdurmayacağını söylüyor. Ruslar, Halep'i bombalamayı sürdüreceklerini ifade ediyorlar ve Halep'teki tüm savaşçıların terörist olduÄŸunu belirtiyorlar” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Suriye'nin gitgide daha da parçalanacağını belirten Ford, “KuzeydoÄŸuda Kürt bölgesi, güneydoÄŸuda IŞİD'in kontrolünde bir alan, batıda hükümetin bölgesi ve muhaliflerin kontrol edeceÄŸi bazı kesimler olacak” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.